Derecelendir
  • 0 Oylar - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ayetel Kürsi ezberi
Yazar Mesaj
resulşahiner Çevrimdışı
Gençosman'lı

Katılma Tarihi: May 2009
Rep Puanı: 315
Ayetel Kürsi ezberi
Özellikle benim okulum gibi okullarda öğrencilerin büyük çoğunluğu liseye devam etmiyor. Bir işe girip, çalışmaya başlıyor. Bu nedenle ilköğretim sıralarındayken Ayetel Kürsi'yi ezberlemelerini çok önemsiyorum.

Ezberi sağlamak için etkili sayılabilecek bir yöntem geliştirdim. Yazılılardan birinde 60 puanlık "Ayetel Kürsi ve anlamını yazınız." sorusu soruyorum. Yazılıdan 1 almayı göze alan öğrencilere de performans görevi olarak Ayetel Kürsi ve anlamının ezberlenmesi konusunu veriyorum.

Bu teknikle bu seneki 8 lerde %95 başarı sağladım. Belki biraz zorlama var ama işe yarayan bir metod. Bu konuda sıkıntı çeken arkadaşlarımızın denemesinde fayda var. Tabii diğer sure ezberleri için de aynı metod kullanılabilir. Tabii bu durumda zümrenizde belirttiğiniz "en az yapılacak sınav sayısı" nı 1 artırmanız gerekebilir.

68 Aksaray'lı...
05-06-2009 22:15:54 PM
Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
goramaz Çevrimdışı
Dindersiforum Üye
*

Katılma Tarihi: Jun 2009
Rep Puanı: 146
RE: Ayetel Kürsi ezberi
Selamun aleyküm kardeşler..
Site yi uzun süre takip etmemiştim konuları bulmakta zorlandım.Zanndersem değişiklik olmuş ya da ben forumu kullanmayı unuttum.neyse

Sure ezberinde ben de şöyle bir yöntem uyguluyorum. Surelerin(Türkçe okunuşuyla) cümlelelere bölünmiş hali zaten ders kitaplarımızda mevcut.postedlere ayrı ayrı her cümlenin hecelerini yazıyorum.tahtaya da her hece için bir çizgi çiziyorum. mesela .
- - : vel asr
- - - - - - - -: in nel in sa ne le fi husr
gibi. ve sınıf grublara bölüyorum.her gruptan bir öğrenci kalkıyor rastgele bir hece veriyorum 1 dakika ve öğrenci bunu uygun yere yapıştırırsa grubu adına 10 puan alıyor.bu arada diğer öğrencilere çaktırmadan bakıyorum arkaşlarındaki hecenin sure içindeki yerini bulmaya çalışıyorlar.yarışmanın sonunda renki postedlerle suremiz tahtada yazılmış oluyor.
Geliştirilebilir diye düşünüyorum bu sitede yapboz yapalım diye bir başlık vardı oradan esinlenerek böyle bir fikir aklıma geldi. bu arda site gerçekten çok faydalı. teşekkür ediyorum hepinize

Hoştur bana senden gelen, ya hilat ü yahut kefen ya goncagül ya da diken kahrın da hoş lütfun da
12-09-2009 23:26:50 PM
resulşahiner Çevrimdışı
Gençosman'lı

Rep Puanı: 315
Kısa surelerde uygulanabilir bir teknik... Uzun surelerde kullanışlı olmayabilir. Teşekkürler paylaşımınız için..

68 Aksaray'lı...
12-10-2009 00:58:38 AM
serdengeçti Çevrimdışı
Deneyimli Üye

Rep Puanı: 418
Resul hocanın tekniğini bir 3. yazılıya gerek duymadan,her yazılıda 30 puanlık sorarak uyguluyorum
ama 60 puan kadar etkili olmadığı muhakkak
az sorumluluk duygusu gelişmiş çocuklar not kamçısıyla ezberler
teşekkür hocam

goramazın tekniği dili dönmeyen yada yanlış ezberlemelere fırsat vermeyen bir teknik

çocuk yanlış ezberledimi onu düzeltmek,yeniden ezberlemekten daha zor
o zaman evde hece hece 30 defa bağıra bağıra okuyacaksın,deftere 30 defa hece hece yazacaksın diyorum
kontrollerde her hatayı artının yanına koyduğum noktalarla belirtiyorum
ayrıca çocuk okurken kitabını yada dua kağıdını ben yanıma alıp,yanlış yaptığı yerlerin altını çiziyorum..sonrada söylüyorum

goramazın tekniği de güzel ama derste çok zaman aldırabilir
olsun düzgün ezberlesinler de uzun zaman alsın

teşekkürler

Nefsin nefesini kesmezseniz,nefis ve şeytan bir gün keser sizin nefesinizi..

[Resim: banner10.gif]
12-10-2009 03:17:38 AM
Nazım Çevrimdışı
Dindersiforum Smod

Rep Puanı: 414
bende liseye kısa namaz sure ve dualarını fotokopi yaparak verdim.
her yazılıda mutlaka bir tane soruyorum.
ayrıca ayetel kürsiyide 2.1 yazılılarında bütün sınıflara soruyorum.
ezberliğe hayır diyenlerden değilim.
ama bu surelerin bir şekilde ezberletilmesi taraftarıyım.
ilköğretimdeykende teker teker bütün öğrencilere çetele tutarak okutturuyordum.
ve sınıfta %80 civarında 3 yıl boyunca bütün öğrenciler bu namaz sure ve dualarını ezberlemiş oluyorlardı.

Minareden Düşenin Parçası Bulunur, Bulunur da ; GÖNÜLDEN DÜŞENİN PARÇASI BULUNMAZ !!! [Hz. MevLana]
12-10-2009 12:53:44 PM
ebruli Çevrimdışı
Aktif Üye
**

Rep Puanı: 426
ben de serdengeçti hocam gibi kitabı ya da dua kağıdını alıp yanlış söylenen kelimenin altını çiziyorum...

bi de sureyi daha kolay ezberleyebilmeleri için uyumadan önce surenin kısalığına ya da uzunluğuna göre 10-30 kere okuyup uyumalarını söylüyorum...daha kolay ezberliyorlar...ihl deyken ezberlerimi ben böyle yapıyordum genellikle

bitse de gitsek...
12-10-2009 19:33:58 PM
neslihan84 Çevrimdışı
Yeni Üye

Rep Puanı: 57
goramaz hocamın tekniğini çok beğendim,en yakın zamanda deneyeceğim. Ben de çoklu DKAB Dersinde Çoklu Zeka Uygulamaları kitabından öğrendiğim şu yöntemi uyguluyorum:
Tahtaya surenin tamamını yazıyorum. Kulak aşinalığı oluşturmak için birkaç kez yüksek sesle okuyorum. Sonra sırayla kelime,ayet,sure olmak üzere topluca sınıfa söyletiyorum,bu arada tahtadan takip ediyorlar. Sonra teker teker kelimeleri siliyorum,boşalan alana çizgi çiziyorum. Buşekilde tahtanın tamamını sildiğimde (tam olmasa da bir kısmı) ezberlemiş oluyorlar.
03-03-2010 01:12:53 AM
kadriye31 Çevrimdışı
Yeni Üye

Katılma Tarihi: Mar 2010
Rep Puanı: 0
goramaz hoca çok teşk teknik güzel bugün hemen uyguladım..uygulamada biraz kargaşa gürültü oldu fakat öğrenciler sevdi ve hiç dua ezberlemeyenlerin bile ilgisini çekti..tamamı olmasada sınıfın çoğunluğu derste öğrenmiş oldular ..yanlız ben 4.sınıflarda kevser suresinde denedim..
(Bu Mesaj 03-05-2010 13:49:28 PM Değiştirilmiştir. Değiştiren: kadriye31.)
03-05-2010 13:47:40 PM
goramaz Çevrimdışı
Dindersiforum Üye
*

Katılma Tarihi: Jun 2009
Rep Puanı: 146
hocam siz benim dersime girseniz gürültü patırdı .. hiç şöyle sessiz sakin bir ortamda ders işlemek nasip olmadı bugüne kadar. Sad o yüzden benim için gürültü normalleşti artık...ama dediğim gibi geliştirilebilir..

Hoştur bana senden gelen, ya hilat ü yahut kefen ya goncagül ya da diken kahrın da hoş lütfun da
03-05-2010 23:38:29 PM
« Önceki | Sonraki »

Forum Atla:

İletişim | Dindersiforum.com | Yukarıya dön | İçeriğe Dön | Hafifleştirilmiş Sürüm | RSS Beslemesi